Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Ντρέπομαι...

...που οι φίλοι μας οι ξένοι ξέρουν καλύτερα της ιστορία της Ελλάδος από ότι εγώ...είναι γεγονός...έχω πέσει σε πολλές συζητήσεις περί πολιτισμών και ιστορικών γεγονότων και να μη μπορώ να πάρω θέση και να απαντάνε αυτοί για μενα και για την χώρα μου...θα μου πεις γιατι είναι ανάγκη? Δε το θέτω έτσι.! Όταν έρχεται μια κάτοικος Αμερικης και μου λέει :για μένα το ότι επισκέφθηκα την Αθήνα ήταν το γεγονός της ζωής μου γιατί απο μικρή διάβαζα για την ιστορία της και νόμιζα ότι ηταν κάτι ξεχωριστό για όλο το κόσμο...και όταν επισκέφθηκα την Ακρόπολη δάκρυσα...!.Αντε τι να της πω εγώ που έχω πάει μια φορά όταν ήμουν λύκειο...και αυτό το είχα θεωρήσει αγγαρεία, μιας και έπρεπε να ανέβω τόσα σκαλιά? Το καλό είναι όταν έρχονται να με ρωτήσουν φοιτητές που σπουδάζουν τίποτα αρχαιολογία και ανθρωπολογία για κανά ιστορικό γεγονός που αναφέρεται στο βιβλίο τους...εκεί να δεις...ψάχνω πόρτα να φύγω...! Δυστυχώς είναι λάθος μου που δε γνωρίζω την ιστορία μας, δε λέω σε βαθμού του κολλημένου μυαλού που πιστεύει ότι εμείς υπάρχουμε στο κόσμο και κανείς άλλος , ....όπως είπα είναι λάθος μου αλλά είναι και λάθος ο τρόπος που την διδασκόμαστε πιστεύω...όλοι σα μαθητές το βλέπουμε σαν ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα, οπου πρέπει να γράψουμε καλό βαθμό....ενώ δε έπρεπε να είναι έτσι..

23 σχόλια:

If...ιγένεια είπε...

Γηράσκω αεί διδασκόμενος έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις κάποια πράγματα για την ιστορία της πατρίδας σου, δεν είναι ολότελα δικό σου το λάθος,το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος είναι αίσχος.. Σε τελική ανάλυση αν δεν έχεις χρόνο κανε 2-3 σερτς στον γκούκλη, σίγουρα θα βρεις άπειρα άρθρα..

stef είπε...

exw idi arxizei na to kanw...pantws kapoia pramata taantilambanomaste makrua apo tin patrida mas...

Λακων είπε...

Είναι λάθος να μάθεις μόνο την αρχαία ελληνική ιστορία. Οι ημερομηνίες δεν θα σου προσφέρουν τίποτα. Το θέμα είναι να καταλάβουμε την ουσία και την φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων.
Ξέρουμε όλοι την Ακρόπολη.Ξέρεις όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι σε δωρικό ρυθμό; Ξέρεις ότι οι Καρυάτιδες απεικονίζουν κοπέλες από τις Καρυές την Σπάρτης;
Οτι γενικότερα ο Παρθενώνας δεν ήταν Αθηναϊκό επίτευγμα αλλά ελληνικός τόπος λατρείας;
Οτι το να λέμε ότι ο Παρθενώνας είναι Αθηναϊκός είναι τόσο γελοίο όσο το να λέμε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν ιδιοκτησία των Ηλείων;
Οτι Αθηναίος έπιασε με τα χέρια Περσικό πλοίο για να κρατήσει στη στεριά και να το το κάψουν; Και όταν οι Πέρσες του έκοψαν τα χέρια "άρπαξε" το πλοίο με τα δόντια;
Αυτά τα θέματα είναι η ουσία.

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Διαφωνώ κάθετα με το συναίσθημα της ντροπής! Να μην ντρέπεσαι για τίποτα!! Να προβληματίζεσαι ναι,να επανορθώνεις αν κάνεις λάθος,αλλά να ντρέπεσαι ποτέ! Η ντροπή σε συρρικνώνει,σε κάνει να νιώθεις υποδεέστερος των άλλων κι αυτό σε κάνει να μην μπορείς να δεις την αλήθεια, την ουσία των πραγμάτων.
Ψηλά το κεφάλι κι όλα διορθώνονται :-)
Αρκεί να το θες,ασφαλώς ;-)))

stef είπε...

@Lakwn
fusika kai de milaw gia tis xronologies ktl...oson afora ta alla exeis dikio...

@i psuxi mou to kserei
ntrepomai...exei polles ennoeie...fusika kai de niwthw upodeesteros...apla re su einai m@l@ki@...opote se kanei na niwtheis ligo ntropi....giati oi alloi kseroun tin isoria sou..enw esu oxi..

Skouliki είπε...

καλα μην στεναχωριεσαι εγω δεν ξερω ουτε ιστορια ουτε γεωγραφια

Dreamgirl είπε...

Και εγώ σαν το skouliki ιστορία και γεωγραφία πάτος... Αλλά και εγώ σαν και εσένα είναι ώρες που νευριαζω, γιατί ακόμα και τα ελάχιστα που ξέρω είναι τα πιο ανούσια...

Μαριλένα είπε...

Iστορία διάβασα οταν είχα τελειώσει το σχολείο.

Είναι επιεικώς απαράδεκτος ο τρόπος που (εξακολουθούν και) την διδάσκονται τα παιδιά.

Ολη αυτή η αγωνία να μάθουν απέξω ημερομηνίες κλπ, αφαιρεί εξ ολοκλήρου τη γοητεία της μάθησης.

stef είπε...

@marilena
etsi akribws...teleiws lathos o tropos ekmathisis....xanei tin omorfia tis i istoria mas etsi.

@skouliki+dreamgirl

mwre de kserw oute ta basika...

Σκορπινα είπε...

Το μεγαλύτερο αγκάθι της Ελλάδας είναι το εκπαιδευτικό σύστημα...Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά.
Σ'αυτή τη χώρα τα παιδιά με δυσλεξία (που συνεπάγεται με απίστευτα εύστροφα παιδιά) είναι καταδικασμένα να τελειώσουν με το ζόρι ένα τεχνικό(δεν έχω τίποτα με τα τεχνικά, αρκεί να είναι επιλογή με δική τους θέληση και όχι επειδή το σύστημα τους πετάει έξω...)Ενώ στο εξωτερικό κάτι τέτοιοι άνθρωποι διαπρέπουν...
Οι ημερομηνιές μας ενοχλούν?Ας υπήρχε σωστή αντιμετώπιση στους μαθητές - φοιτητες κλπ και θα έβρισκαν το δρόμο τους...Ας έβρισκαν τρόπους να μη θεωρείται το σχολείο αγγαρεία και θα διόρθωναν οι μαθητές τα λάθη...

Φιλιά

Dreamgirl είπε...

Μα και εγώ ούτε τα βασικά! Αυτό λέω... Για αυτό και εγώ ντράπομαι...

το φτυαράτσι είπε...

Ο τρόπος εκμαθησης της ιστορίας στα σχολεία είναι ό,τι χειρότερο επειδή σε βάζουν σε μια διαδικασία να μην καταλαβαίνεις το περιεχόμενο αλλά να το παπαγαλίζεις έτσι απλά και αυτό έχει ως συνέπεια να ξεχνάμε την ιστορία μας!Μη ντρέπεσαι γι'αυτό δε φταις εσύ,έτσι κι αλλιώς είναι ένα πράγμα που μπορεί να επανορθωθεί διαβάζοντας κάποια ιστορικά βιβλία!Την κουληνύχτα μου!

nikisot είπε...

koita, kai egw eixa paei mikrh sthn akropolh kai meta epeidh me episkeythkan kapoioi filoi apo to e3wteriko phga 4 fores se ena xrono!
8a 3anapaw twra me to kainourio mouseio.Oso megalwneis ektimas ton topo sou. H alh8eia einia oti otan ezhsa germania gia kapoio xroniko diasthma, ektimhsa thn akropolh pou thn eixa ka8e mera sta podia mou..
Afou to asteio meta3y twn filwn mou htan, wx 8a er8ei h moody kai 8a mas trabologaei pali plaka na dei thn akropolh.Kai naaaa phtoos les k hmoun touristria..
anyway sorry gia to sentonaki:p

kanataki είπε...

ε,λοιπόν η καλύτερη λύση είναι να μην μιλάς με αυτούς τους ξένους...

υγ αφού σε εκνευρίζουν κιολας!

Ανώνυμος είπε...

@moodygirl
nomizw twra tha arxisw kai gw siga siga...

@tsaperdona
den eipa oti me ekneurizoun....

Ανώνυμος είπε...

Τα νέα παιδιά ακούν ιστορία και βγάζουν σπυράκια.... "σε τι θα μου χρησιμέψει" λένε; Ας του πείσει κάποιος για την απάντηση λοιπόν!! Καλό βραδάκι!

MTdoggie είπε...

και εγω ανιστοριτη ειμαι, κατι βασικα ξερω και αυτα απο σποντα!!θελει να εχεις ορεξη να το ψαξεις απο μονος σου ή να εχεις καποιο καθηγητη που να τα λεει ωραια για να σου τραβαει την προσοχη.
φανταζομαι πως σε οτιδηποτε δεν εχεις προσβαση ανα πασα στιγμη σου φανταζει μεγαλειωδες. και απο την επαρχια οταν ερχονται θελουν να πανε παντου στην Αθηνα και εμεις που μενουμε εδω ζητημα ειναι αν εχουμε δει το 1/10 απο αυτα που βλεπουνστις εκδρομες τους απο αλλες πολεις!

stef είπε...

@thalasini matia
etsi akribws einai..spurakia giati preepi na amthoun imerominies,..

@mtdoggie..
einai gnwsto to oti exis dipla sou de tou polu dineis simasia..

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Μην αγχώνεσαι φιλαράκο μου.Μόνο να σκεφτείς οτι άλλα γράφει ο ένας ιστορικός και άλλα ο άλλος και οτι έχει αλλάξει άπειρες φορές το βιβλίο που διδάσκεται στα σχολεία καταλαβαίνεις τι σύγκρουση απόψεων υπάρχει πάνω στο θέμα.
Τις προάλλες που έβλεπα το βιβλίο ιστορίας της ανηψιάς μου παρατήρησα οτι ήταν εντελώς διαφορετικό και σε εμφάνιση και σε περιεχόμενο απ'αυτά που μάθαινα εγώ πρίν 20 χρόνια.

Λακων είπε...

Αυτό πάντως που ξέρω είναι πως στη Βρεττανία ο Όμηρος είναι Best Seller.
Στην Ελλάδα μας διδάσκουν πως η Κίρκη χτυπώντας με το ραβδάκι έκανε τους συντρόφους του Οδυσσέα γουρουνάκια.
Λες και είναι παραμύθι. Μόνο που ο Όμηρος δεν είναι Harry potter ούτε Lord of the rings για αυτό τον μελετούν χιλιάδες χρόνια. Ο χοίρος όμως συμβολίζει τα υλικά αγαθά..
Πάντως το να πείς δεν ξέρω είναι η αρχή για τη γνώση.

Haris είπε...

Κρίμα να σκέφτεσαι έτσι. Ο καθένας έχει κάποιες χάρες και από τι ξέρω, εσύ τις κάνεις πράξη. Ωστόσο μην ξεχνάς πως όλο σου αυτό το παράπονο μπορεί να εξατμιστεί...διαβάζοντας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί θεωρείς ότι είναι αργά να ξεκινήσεις δηλαδή;
Καλησπέρα :)

stef είπε...

@nikos
kala to oti uparxoun anakarbeies apo istoriko se istoriko einai alitheia...poso mallon apo xwra se xwra...

@lakwn
pistepse me ektimoyn ta dika mas kalutera apoti emeis...

@haris
e apla me epiase ligo to parapono..

@stalagmatia...
fusika kai den einai arga...