Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Steve Jobs, Stanford Commencement Speech 2005


To παρακάτω κείμενο είναι απο το www.veliou.blogspot.com

Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs, γενν. 24 Φεβρουαρίου 1955) είναι ένας από τους συνιδρυτές της Apple και ιδρυτής της Pixar. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν ο Macintosh το 1984 ο οποίος ήταν ένας επιτυχημένος εμπορικά υπολογιστής, λόγω της ευχρηστίας του. Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT. Η εταιρεία δημιουργούσε υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα NEXTSTEP, το οποίο ήταν βασισμένο στο Unix. Αν και το εγχείρημα του δεν είχε επιτυχία, αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.Κατόπιν αγόρασε την εταιρεία Pixar που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, τον δημιουργό του Πολέμου των άστρων. Επόμενη κίνηση του Στηβ Τζομπς ήταν η δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Mac OS X το 1999. Το Mac OS X στηρίζεται πάνω στο λειτουργικό UNIX και αυτό εγγυάται ταχύτητα και ασφάλεια.Ο Τζομπς αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής δημιούργησε το 2001 το iPod. Αν και σχετικά ακριβό, η τιμή του ελάχιστα ξεπερνούσε το κόστος παραγωγής. Κύρια πηγή εσόδων ήταν η εφαρμογή iTunes που συνεργάζεται με το iPod και επιτρέπει την νόμιμη αναπαραγωγή μουσικών κομματιών που κοστίζουν ένα δολάριο έκαστο. Το iTunes και το iPod είναι μακράν τα πιο επιτυχημένα προϊόντα στην κατηγορία τους, κατέχοντας ποσοστά αγοράς 88% και 75% αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2007.

Στο video θα παρακολουθήσετε μια ομιλία του Steve Jobs σε αποφοίτους του Stanford. Πολύ ενδιαφέρον να ακούσετε τη δική του πορεία προς την κορυφή..

" stay hungry, stay foolish.." his moto..

6 σχόλια:

Λακων είπε...

Πανέξυπνος ο Jobs και κατα την άποψη μου πολύ ικανότερος απο τον Bill Gates ενώ ανέβηκε με διαφανείς τρόπους.
Τα τελευταία του επιτεύγματα είναι MacosX, Ipod και φυσικά πρώτος κατάλαβε πως άλλαξαν οι εποχές και τα μουσικά cd πρέπει να πωλούνται μέσω Internet χωρίς προστασία εγγραφής κτλ.

? είπε...

έχει καταφέρει όλα αυτά? φοβερός! ελπίζω από το 2005 μέχρι σήμερα να δουλεύει σε full ρυθμούς ακόμα..

KitsosMitsos είπε...

Με τα περισσότερα που καταπιάστηκε, έκανε μικρά ή μεγαλύτερα θαύματα.
Καλά κάνεις και τα επισημαίνεις.

Δ. Τζ. είπε...

Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας. Για να έχει καταφέρει όλα αυτά όντως πρέπει να είναι πανέξυπνος και οξυδερκής...

Axis Mundi είπε...

πολύ ενδιαφέρον όντως.

FuSmOKer είπε...

Ντάξει, καλός και πρωτοπόρος ο Jobs αλλά όχι και "το iTunes και το iPod είναι μακράν τα πιο επιτυχημένα προϊόντα στην κατηγορία τους"..

Όποιος το είπε ξεχνάει τι πάει να πει DRM μου φαίνεται.
Για κάτι τέτοια, το lame παέι σύννεφο.. :D